Koç: Elektrik Zamları Çok Geçmeden Geri Alınmalı

Koç: Elektrik Zamları Çok Geçmeden Geri Alınmalı

  • 0
  • 1

Rize Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Galip Koç, esnafın yüklü elektrik faturası nedeniyle zor durumda kaldığını belirterek, zamların çok geçmeden geri alınması gerektiğini söyledi.

Koç, yaptığı yazılı açıklamada, Anayası'nın 173. maddesinde yer alan "Devlet esnaf ve sanatkarı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır..." ifadelerini hatırlatarak şunları söyledi:

"Elektrik zamları çok geçmeden geri alınmalı. Pandemi döneminde zor duruma düşen esnafımız biriken borçlarını ödeyemez hale geldi. Şimdi de elektrik zammı daha da zor duruma düşmesine sebeb olmaktadır. Dünya genelinde enerji maliyetlerinde artış meydana gelmiştir, ülkemizde bu durumdan etkilendi ancak bir çözüm olmazsa eğer esnafımız daha fazla dayanamaz. Bir bakkal esnafı şarküteri dolabını kapatamaz, donuk dolabını kapatamaz, bir sürü elektriğe bağlı cihazlar 24 saat çalışmak durumundadır. Esnafın idare edebileceği bir durum söz konusu değildir."

Bu maliyetleri üretici ve imalatcıların ürünlere yansıtacağını belirten Koç, "Ancak bakkal esnafımızın kâr oranı aynı zaten. Yüzde 50 ila 70 arası ürünlere fiyat artışına gıden imalatçılar maliyetini ürünlerden aldı dolayısı ile vatandaşımızın cebine yansıdı. Böyle giderse daha da enflasyon yükselecek ve vatandaşımızın alım gücü düşecek" dedi.

Koç, bakkal esnafının yaşadığı zorluklara değinerek, "Enerji maliyetlerini en aza indiren, bazı ürünleri satmaktan vazgeçen, soğutucuları kapatıp ürünleri geri iade eden bir bakkala ocak ayında 4 bin TL elektrik faturası geldi. Şimdi bu esnaf ne yapacak? Kirasından çok elektrik faturası gelen esnaf en fazla 3 ay dayanır. Yaz döneminde bu fatura 15 bin TL bandına çıkacaktır. Nasıl ödeme yapacak esnafımız? Sonra işletmesini kapatmak zorunda kalacak. Zaten işsizlik, geçim sıkıntısı had safhada bir de esnaflarımızın ekmek tezgâhları bozulur, kapanırsa ne olacak? Bu bir sosyal sorun haline gelecektir. Ülke genelinde 2 milyon esnafın derdi ile ne zaman dertlenilecek?" diye konuştu.

Her bakkalın en az 40 aileye veresiye vererek, ailelerin yüküne ortak olduğunu ifade eden Koç, "Peki esnaf olmazsa dar gelirli kime gidecek? Ulusal zincir mağazalara mı? Onlar sizce veresiye verir mi, müşterisini idare eder mi? Hayır! Bakkal amcalarımız zor durumda olsa dahi müşterisini geri çevirmeden ihtiyacını karşılıyor. Devletimizi yönetenlerin de bakkal amcalarımıza destek olması elzemdir. Çok geç olmadan adımlar atılmazsa sonuçlar felaket olacak. Tanıdığımız bir esnaf dostumuz, arkadaşımız akrabamız kalmayacak. Yetkililerimiz bir an önce bu fiyat artışını geri çekmeli ve esnafa özel tarife uygulamalıdır. Belli bir sure zamlar sübvanse edilmeli ve esnafımız korunmalıdır." dedi.

Haber :

  • Misafir

    Misafir

    Başkanım derdimizi dile getirdiğin için teşekkür ederiz. Fakat bu çağrılara acilen cevap verilmese çok fazla gitmeden kepenkleri indireceğiz malesef.

    Cevap yaz
    08.02.2022 15:29
Yorum Yap

Rize'de bugün: 17 Eylül Salı

Rize'de bugün: 17 Eylül Salı

  • 0
  • 0
Rize'de Sakal-ı Şerif kayıplara karıştı

Rize'de Sakal-ı Şerif kayıplara karıştı

  • 0
  • 0

Uzun yıllar formasını giydiği Beşiktaş ile birçok kupa kazanan Rizeli milli hentbolcu?