Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, küresel ısınmanın etkisiyle son aylarda azalan yağışlar, kuraklık riskini de beraberinde getirdi.
Temmuz ve ağustos aylarında bölgeye düşen yağış miktarı, bir önceki yıla göre ortalama yüzde 58 azalırken, su kaynaklarındaki kuruma nedeniyle bazı köy ve mahallelerde içme suyu sorunu yaşandı.
Bölgede eylül ayında önceki yıla göre yağış miktarında yüzde 28 azalma yaşanırken, ekim ayında ise yağışlar, mevsim normallerinin yüzde 5 altında kaldı.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün kuraklık haritasına göre, ekim ayında şiddetli, orta ve hafif şiddetli kurak geçen bölge için uzmanlar, sudan tasarruf edilmesi için palmiye gibi egzotik türler yerine yöreye uyumlu, az su tüketen bitki türlerinin kullanılmasını öneriyor.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cengiz Acar, “Bölgede doğal olamayan palmiye, okaliptüs gibi çok su tüketen egzotik ağaç tür ve bitkileri var; mümkün olduğunca bunlardan kaçınmalıyız. Karadeniz meşesi, Türk fındığı, üvez, defne gibi doğal türleri tercih etmeliyiz” dedi.
Haber :