Deniz: Gübre Zamlarını Geri Alın

Deniz: Gübre Zamlarını Geri Alın

  • 0
  • 0

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, gübre fiyatlarına yapılan zamların geri alınması gerektiğini belirtti.

Deniz yaptığı yazılı açıklamada, 2021 yılında 2 bin 500-2 bin 650 TL olan gübre fiyatlarının 2022 yılı için 7 bin 500 TL olarak açıklandığını belirterek, "Gelen tepkiler üzerine AK Parti Rize Milletvekili Hayati Yazıcı, 'Gübre fiyatlarını daha aşağıya çekmemiz mümkün değil' dedi. Gerekçe olarak, 'Zaten yüzde 30 indirim yaptık daha da indiremeyiz, dengeleri bozamayız' diye konuştu. Bu dengeler nedir bilemiyoruz. 2021 yılı için açıklanan yıllık enflasyon yüzde 36, üretici fiyatları enflasyonu ise yüzde 79,89 olmuştu. Dolar kurundaki artış ise en fazla 2021 ocak sonu dolar kuru 7,32 TL. 2021 yılı 31 Aralık dolar kuru 13,11 TL, artış yüzde 80. Enflasyon ve dolar kurundaki artışlara baktığımıza gübre fiyatları en fazla yüzde 80 oranında artmalı ve 2022 yılı için gübre fiyatı 4 bin 770-5 bin TL aralığında olması gerekiyordu. Oysaki gübredeki artış yüzde 300 ve gübre fiyatı 7 bin 500 TL oldu" ifadelerini kullandı.

 

"Beşli Çete'yi Beslemekten Vazgeçin, Gübre Zamlarını Geri Alın"
Gübre fiyatlarındaki aşırı artışa anlam veremediklerini ifade eden Deniz, "Hele Sayın Yazıcı’nın 'Gübre fiyatlarını daha indiremeyiz' açıklamasını anlamak hiç mümkün değil. Sayın Yazıcı konuşmasında 'Dengeleri daha fazla bozamayız' demiş. Bunun için çok bir şey yapmalarına gerek yok aslında. Kapatın Saray'ı, Beşli Çete'yi beslemekten vazgeçin, gübre zamlarını geri alın. Hem tasarruf yapmış olursunuz hem de ekonomik dengelerinizi bozmazsınız. 2021 yılı ekonomik göstergelerine gübre fiyatı en fazla 5 bin TL olmalıdır. Oysa açıklanan fiyat 7 bin500 TL’dir. Gübre fiyatlarındaki bu artışların temel nedeni AKP’nin kötü ekonomi yönetimi, kötü tarım politikasıdır." dedi.

 

"Çay Üreticilerimiz AKP’nin Kötü Yönetiminin Bedelini Ödemektedir"
Gübre fiyatlarının düşürebileceğini söyleyen Deniz, "Sorumlular iktidardan gittiği an her şey düzeleceği için gübre fiyatları da düşecektir. Çünkü sağlıklı bir tarım politikası hayata geçirilecektir. Gübre fabrikaları kurulacaktır. Her şey yoluna girecektir. Çiftçilerimiz, çay üreticilerimiz AKP’nin kötü yönetiminin bedelini ödemektedir. Sayın Yazıcı'da bu kötü yönetimden sorumlularındandır. Çay üreticisini koruyan, çayda taban fiyat uygulamasına geçilmesini sağlayacak 'Çay Kanunu'nun çıkarılması için mücadele etmeyen, çay üreticisini korumayan, gübre fiyatlarının artmasına engel olmayan en azından itiraz bile etmeyen aksine savunan, gübre desteklerinin artması için mücadele etmeyen, çay destekleme priminin artırılması için mücadele etmeyen, ÇAYKUR’un Varlık Fonu'ndan çıkarılması için mücadele etmeyen milletvekilleri istifa etmelidir." diye konuştu.

 

"Çay Kanunu'nu Hemen Çıkarın"
Deniz, çay tarımının geleceği için yapılması gerekenleri belirterek, şu ifadelerle açıklamasını tamamladı:

"Bir kez daha belirtiyoruz. Çay üreticisini koruyan, çayda taban fiyat uygulamasına geçilmesini sağlayan 'Çay Kanunu'nu hemen çıkarın. Gübre zamlarını hemen geri alın. Gübre desteklerini hemen artırın. Çay destekleme bedellerini artırın,13 krş/kg yerine 50 krş/kg olarak hemen ödeyin. 2022 yılı yaş çay alım fiyatı hemen açıklansın ve ÇAYKUR, Varlık Fonu’ndan hemen çıkarılsın."

Haber :

Yorum Yap

Rize’de 16 mahalle ve köyde kesinti olacak!

Rize’de 16 mahalle ve köyde kesinti olacak!

  • 0
  • 0
Kavşakta iki otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Kavşakta iki otomobil çarpıştı: 2 yaralı

  • 0
  • 0