Deniz: Gübre Destekleri Artırılmalıdır

Deniz: Gübre Destekleri Artırılmalıdır

  • 0
  • 0

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, gübre fiyatlarına yüzde 300 zam geldiğini ifade ederek, çay müstahsiline yapılan gübre desteklerinin artırılması gerektiğini söyledi.

CHP Rize İl Başkanlığı, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'nda gübre fiyatlarına gelen zamlara ilişkin basın açıklaması yaptı.

Alanda açıklamalarda bulunun İl Başkanı Saltuk Deniz, açıklanan gübre fiyatlarının çay müstahsillerini fazlasıyla mağdur ettiğini belirterek, "Gübre fiyatları geçen seneye göre yüzde 300 üzerinde zamlanmıştır. Bir konuyu açıklayalım; kamuoyuna yapılan bildirimlere göre, gübre fiyatlarında yüzde 30 indirim yapılmamıştır. İndirim ancak mevcut fiyatın, yani 2021 yılı fiyatının altında olması halinde gerçekleşmiş olurdu. Geçen seneki fiyat 2 bin 750-2 bin 850 TL aralığında eğer gübre fiyatları 2 bin TL olarak açıklanmış olsaydı 2022 yılı gübre fiyatın da yüzde 30 indirim yapılmış olacaktı. Peki ne oldu? 2022 yılı gübre fiyatı tonunda 7 bin 500 TL olarak açıklandı. Yani gübreye yüzde 300'den fazla zam yapıldı. Hepimizin bildiği gibi bu fiyat Tarım Kredi Kooperatifleri'nde alacağınız gübre için geçerli. O da peşin ve sadece üyelerine ait. Önceki dönemlerde parayı veren herkese gübre satan Tarım Kredi Kooperatifi şimdi sadece üyelerine satıyor, o da peşin satıyor. Gidip üye olacaksınız , üye olurken de 300 TL üye giriş aidatı ödemiş olacaksınız. Diğer kooperatiflerden alırsanız vadeli 8 bin 300-8 bin 500 TL arasında değişiyor. Yaş çay alım fiyatının üzerine çıktı. Gübre fiyatı 2021 yılı yaş çay alım fiyatının 2 katı oldu. Yani 2 kilo çay satacaksınız ,1 kilo gübre alabileceksiniz. Oysa geçen sene 1 kilo çay satıp yaklaşık olarak 1,5 kilo gübre alabiliyordunuz. Bu duruma göre yaş çay alım fiyatına da en az yüzde 100 zam yapılması gerekmekte ve 2022 yılı için yaş çay alım fiyatı 8 TL üzeri olması gerekiyor" dedi.

 

"Gübre Desteği Dönüm Başına En Az 225 TL olmalıdır"
Deniz, gübreye verilen desteğin dönümüne 8 TL olduğunu belirterek, "Çay üreticilerinin yüzde 76'sı 5 dönüm altında çaylık arazisi bulunmaktadır Yani 5 dönüm çaylık alanı olan üreticinin alacağı gübre desteği 40 TL. Bundan hiç kimse yararlanmamaktadır. O nedenle sürekli olarak söylemiş olduğumuz gübre destekleri artırılmalıdır. Çay ekim alanlarının dağılımından dolayı dönüm başına değil alana düşen gübre maliyeti üzerinden destek verilmelidir. Biz geçen sene gübre için dönüm başına 75 TL destek verilmelidir diye çağrıda bulunmuştuk. Bunu da dönüme kullanılan gübre miktarı ile orantılı olmasına göre yapmıştık. Gübreye yapılan zamlara göre gübre desteği dönüm başına en az 225 TL olmalıdır." diye konuştu.

 

"Bu Rakam Kabul Edilemez"
Çay için verilen destekleme fiyatlarının 2016 yılından bu yana artırılmadığını söyleyen Deniz, "2016 yılından bu yana çay üreticilerine kilo başına 13 kuruş destek verilmektedir. Bu rakam kabul edilemez. Biz vermiş olduğumuz Çay Kanunu'nda açıklanan yaş çay miktarının yüzde 10'u kadar destekleme primi verilmesi gerektiğini önermiştik. 2021 yılında yaşanan gerçekten yüksek enflasyon nedeniyle destekleme primleri 2022 yılı için açıklanacak yaş çay alım fiyatının yüzde 10'nundan fazla artırılmalıdır. 2021 yılına ait olan 2022 yılında ödenecek olan destekleme primleri 0,39 kuruş üzerinden ödenmelidir. Ödemeleri erkene çekilmelidir. Vatandaşın gübre almakta zorlandığı bugünlerde önemli bir destek olacaktır. Yaş çay üreticilerinin mağduriyetini gidermek için 2021 yılı için açıklanan 3,87 TL rakamına enflasyon farkı kadar ek ödeme yapılmalıdır. Ve bu fiyat farkı da destekleme primi ile birlikte aynı anda ödenmelidir." ifadelerini kullandı.

 

Yapılması Gerekenleri Maddelerle Açıkladı
Deniz, açıklamasının sonunda yapılması gereken adımları şu şekilde sıraladı:
"-Gübre zamları geri alınmalıdır. Gübre fiyatlarına açıklanan Enflasyon oranı kadar zam yapılmalı ve ona göre açıklanmalıdır. Bu rakamda 3 bin 500-4 bin TL arasında olmalıdır.

-Gübre destekleri artırılmalıdır. Dönüm başına önerimiz açıklanan gübre fiyatına göre 225 TL olmalıdır.

-Destekleme primleri 2022 yılı için açıklanan yaş çay alım fiyatının yüzde 10'undan az olmayacak şekilde artırılmalıdır. Ayrıca daha ödenmeyen 2021 yılı destekleme bedelleri güncellenerek 38,7 kuruş üzerinden bekletilmeden ödenmelidir.

-2021 yılı yaş çay alım fiyatlarına 2021 yılı gerçekleşen enflasyon oranında ek enflasyon farkı ödenmeli. Bu ödemede destekleme primleri ile birlikte ödenmelidir.

-2022 yılı yaş çay alım fiyatı bir an önce açıklanmalıdır.

-Üreticiyi koruyan ve destekleyen, taban fiyat uygulamasını yani açıklanan yaş çay alım fiyatının altında alım yapılmasını yasaklayan ve kanunlaştıran ve mecliste bekleyen Çay Kanunu acilen çıkartılmalıdır.

-ÇAYKUR, Varlık Fonu'ndan çıkartılmalıdır. Önermiş olduğumuz çay kanunu çıkartılırsa ÇAYKUR otomatikman Varlık Fonu'ndan çıkartılmış olacaktır. Fakat Çay Kanunu çıkana kadar da önlem olarak ÇAYKUR, Varlık Fonu'ndan bir an önce çıkarılmalıdır.

-2003 yılına AKP hükümeti tarafından özelleştirilerek kapatılan Türkiye Zirai Donatım Kurumu yeniden kurulmalıdır.

-Devlet yeni gübre fabrikaları kurmalıdır."

Haber :

Yorum Yap

Ulusal Çay Kongresi Rize’de düzenlenecek

Ulusal Çay Kongresi Rize’de düzenlenecek

  • 0
  • 0
20 bin sözleşmeli öğretmen atamasına ilişkin başvuru duyurusu yayımlandı

20 bin sözleşmeli öğretmen atamasına ilişkin başvuru duyurusu yayımlandı

  • 0
  • 0

Tarihi Demirciler Kemer Köprüsü Rize'nin hangi ilçesindedir?