Deniz: Bu Zammı Kabul Etmiyoruz

Deniz: Bu Zammı Kabul Etmiyoruz

  • 0
  • 0

2022 yılı yaş çay alım fiyatını değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, "Çay üreticisi gerçek enflasyon karşısında yenilmiştir. Bu nedenle bu zammı kabul etmiyoruz." dedi.

Deniz, yaptığı yazılı açıklamada, Rize-Artvin Havalimanı'nın açılış töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 2022 yaş çay alım fiyatlarını değerlendirdi.

Havalimanın Rize'ye, Artvin'e ve tüm ülkeye hayırlı olmasını dileyen Deniz, "Çok güzel bir havalimanı ve açılışı oldu. Fakat Sayın Erdoğan, havalimanı açılışına göstermiş olduğu itibarı, çay üreticilerine göstermemiştir. Açılış için yapılan harcamalarla yaş çay alım fiyatına en az 1 TL daha fazla zam yapılabilirdi. Yaş çay alım fiyatına yüzde 73,12 zam, yani 2,83 TL zam yapılarak yaş çay alım fiyatı 3,87 TL'den 6,73 TL çıkmış. Desteklemeye yüzde 130 zam yani, 17 kuruş zam yapılarak, destekleme fiyatı 13 kuruşdan 30 kuruşa yükseltilmiş. Toplamda yaş çay alım fiyatı destekleme fiyatı dahil olmak üzere yüzde 75 zamla 7 TL olmuştur.  Oysa ki gübre fiyatları en az yüzde 300'den fazla zamlanmıştır. Yıllık enflasyon  tüketici fiyatlarında yüzde 70, üretici fiyatlarında ise yüzde 121 olmuştur. Çay müstahsili, üreticidir. Doğal olarak yapılacak olan karşılaştırma oranı üretici fiyatlarındaki enflasyon oranıdır. Üretici fiyatlarında 2022 yılında enflasyon oranı yüzde 121'dir. Buna göre çay üreticilerine gerçekleşen enflasyon oranının ancak yarısından biraz fazla zam yapılmıştır. Sonuç olarak çay üreticisi gerçek enflasyon karşısında yenilmiştir. Bu nedenle bu zammı kabul etmiyoruz." dedi.

Deniz, yaş çayda taban fiyat uygulamasının olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi:

"Sayın Erdoğan yaş çay alım fiyatını açıklarken 'yaş çay taban fiyatı' diye açıkladı. Oysa ki hepimizin ve herkesin bildiği gibi yaş çayda taban fiyat uygulaması yok. Yani açıklanan yaş çay alım fiyatının altında alım yapılması yasak değil. Yaş çayda taban fiyat uygulamasına geçilmesini engelleyen de Sayın Erdoğan ve Cumhur İttifakı'na bağlı partilerdir. CHP olarak 2 kez kanun teklifi verdik, ikisi de Meclis'te AKP ve MHP oylarıyla rededildi. Yaş çayda taban fiyat uygulaması olmaması nedeniyle ve yaş çayda taban fiyat uygulamasını zorunlu hale getiren 'Çay Kanunu' çıkmadığı sürece çay müstahsili özel sektör karşısında mağdur olmaya devam edecektir. ÇAYKUR’un uygulamaya devam ettirdiği kota ve kontenjan sonucunda çay müstahsilleri gene yaş çaylarını özel sektöre yarı fiyata satmak zorunda kalmaya devam edeceklerdir. Sayın Erdoğan sizden bir an önce yaş çayda taban fiyat uygulamasını getirecek 'Çay Kanunu' çıkarılmasının önündeki engelinizi kaldırmanızı ve üreticiyi koruyacak 'Çay Kanunu’nun yasalaşmasını sağlamanızı bekliyoruz."

Haber :

Yorum Yap

Hafif ticari araç ile otomobilin çarpıştığı kazada 2 kişi yaralandı

Hafif ticari araç ile otomobilin çarpıştığı kazada 2 kişi yaralandı

  • 0
  • 0
Yüksekten düşen inşaat işçisi yaralandı

Yüksekten düşen inşaat işçisi yaralandı

  • 0
  • 0

Pazar'da küçük bir adacık üzerinde yer alan tarihi kalenin adı nedir?