RİPORT Yönetim Kurulu Başkanı Asım Çillioğlu, Türkiye'nin son yıllarda yaşadığı değişimlere ticaret odalarının ayak uyduramadığını belirterek, "Tüm ticaret kanunlarının değiştiği, hukuk anlamında birçok değişimlerin olduğu dönemde ticaret odalarının seçimi, yönetimi halen daha eski sistemle devam ediyor. Bu sistemin artık çalışmadığı çok net bir şekilde ortaya çıktı." dedi.
Rize Takip, 'sektörel haberler'ini sürdürüyor. Rize Limanı Yatırım İşletmesi Yatırım A.Ş. (RİPORT) Yönetim Kurulu Başkanı Asım Çillioğlu, çalışmaları ve gündemdeki konulara ilişkin Rize Takip'e özel açıklamalarda bulundu.
Uzun süredir ticaret dünyasının içinde yer alan Çillioğlu kendisini, analitik düşüncelerle ön plana çıkmaya çalışan, istihdam üzerine sürekli çalışmalar yürüten bir müteşebbis ve iş adamı olarak tanımladı.
RİPORT'un çalışmaları hakkında bilgiler veren Çillioğlu, "İlk aldığımızda imkansızlıklar içerisinde olan Rize limanını, bugün 35 bin tonluk gemi boşaltabilecek ve onu depolayabilecek bir kapasiteye ulaştık. Kombine taşımacılık da yapabiliyoruz. Rize limanında gelen yüklerin transferi yapılıyordu. Depolama yapılmadan, herhangi bir değişime uğramadan araçlar üzerine yüklenip, gidiyordu. Boşaltma kapasitesi günlük bin ton iken bugün 10 bin tona ulaşmış durumdayız." ifadelerini kullandı.
"Bu Sistemin Artık Çalışmadığı Çok Net Bir Şekilde Ortaya Çıktı"
Bir önceki seçimlerde Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) başkanlığına aday olan Çillioğlu, yeni dönemde de aday olacağını belirtti.
Bu doğrultuda çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Çillioğlu, "Esnaf ve tüccarlar ile bire bir ilişkilerimizi devam ettirip, onların isteklerinin ne doğrultuda olduğu yönünde çalışmaları sürdürdüm. Türkiye büyük bir değişime uğradı. Parlamenter sistemden, cumhurbaşkanının yetkilerinin artırıldığı, yarı başkanlık, Türk tipi başkanlık sistemi altında yeni bir düzene geçtiği dönemdeyiz. Bunlarla birlikte tüm ticaret kanunlarının değiştiği, hukuk anlamında birçok değişimlerin olduğu dönemde ticaret odalarının seçimi, yönetimi halen daha eski sistemle devam ediyor. Bu sistemin artık çalışmadığı çok net bir şekilde ortaya çıktı. Pandemi sürecinde insanların ne kadar mağdur olduğunu gördük. Halen daha 45 kişilik meclisi 23 kişi ile toplayamıyorlar. Zoom programında bile 13 kişilere düşüyorlar. Bu tedbirleri alamayan yönetimlerin ve bunu değiştirmeyen TOBB'un nasıl kadük kaldığı ortadadır." diye konuştu.
Seçimlerden Önce 'Kayyum' Talebi
RTSO'nun son dört seçiminde şaibe iddialarının döndüğünü belirten Çillioğlu, "En son seçim yapılmadan sadece 1 hafta önce ilan edildi. Biz bu sürede manifestomuzu ortaya çıkaramadık. Sadece insanlara seçim olduğunu duyurabildik. Ben, oda seçimlerinden 3 veya 4 ay öncesinden vali yardımcılarının kayyum olarak atanmalarını, ilçelerde de kaymakamların atanmalarını talep ediyorum. Bu dönemde oda sekreteryasının da bağımsız bir şekilde değiştirilmesini istiyorum. Oda seçimlerinde esasında iki tane oy kullanılması gerekiyor. Bunun bir tanesi meclis üyesi diğeri de başkana olmak kaydıyla. Her oda seçiminde kimse hangi başkana oy verdiğini bilmiyor. Başkanı değil sadece meclis üyesini seçiyor. Bunun mutlaka Türkiye genelinde uygulanması gerekiyor." dedi.
"Sadece Bir Liman Bölgeye Hiçbir Önem Sağlamaz"
İyidere Lojistik Limanı projesi hakkında değerlendirmelerde bulunan Çillioğlu, şu ifadeleri kullandı:
"Bugün İyidere'de büyük bir liman yapılıyor ama hemen onun yanında 700 yada bin dönümlük kadar bir alan doldurulamazsa, yeni stoklama, depolama, entegrasyon alanları oluşturulamazsa sadece bir liman bölgeye hiçbir önem sağlamaz. Cumhurbaşkanımız limanın 2023'te bitirilmesini talep ediyor. Peki şu an Rize, İyidere ya da Trabzon açıklarında bekleyen bir gemi görüyor muyuz? Yük boşaltmak için bekleyen bir gemi yok. Transferi yapabilmemiz için uygun şartları oluşturmamız lazım."
"OSB Gerçek Amacını Yakalayamamıştır"
Son olarak Rize Organize Sanayi Bölgesi (OSB) hakkında açıklamalarda bulunan Çillioğlu, "OSB'nin temelleri atıldığı zaman AK Parti'nin ilk yıllarıydı. Çok büyük bir heyecanla 20 yıl önce başladı. Bir şekilde OSB yapıldı ama hala çözüm bekleyen sorunlar var. Oradaki firmalar halen daha yeterli suyu elde edemiyor. İkincisi; ilin her tarafına neredeyse doğal gazı yaymışız ama OSB'ye doğal gaz koyamamışız. Üçüncüsü ise OSB yapılırken depoculuğa müsaade etmeyecek şekilde talepler alındığını söylediler. Tamamen üretim, istihdam ve ham madde yoğunluklu OSB planlandığını söylediler. Hatta benim 15-16 milyon dolarlık dry port (kara limanı) yatırımımı 'siz burada depolama düşünüyorsunuz' denilerek, reddedildi. O 16 milyon dolarlık projemizin 4 milyon dolarını gerçekleştirdik. Tamamını yapmış olsaydık lojistik merkezin de önünü açmış olacaktık. Ekstradan Rize'deki OSB'ye 100-150 bin tonluk bir yük getirecektik. Bunun devamında 500 bin tonlara kadar çıkabilecektik. Bugün gidip OSB'ye bir bakın. Hiç otobüsle inen personel var mı? Kalabalık insanların indiği personel var mı? Hayır yok. Müthiş binalar yapılmış ama çalışan yok, depolama yapılıyor sadece. OSB gerçek amacını yakalayamamıştır. Şu an istihdam anlamında hedeflenenin yüzde 10'unda bile değil." diye konuştu.