Çayeli Bakır İşletmeleri Madenciler Yetiştiriyor

Çayeli Bakır İşletmeleri Madenciler Yetiştiriyor

  • 2
  • 0

Rize Takip Gazetesi İmtiyaz Sahibi Aytekin Kalender ve Yazı İşleri Müdürümüz Kübra Büyük, Çayeli Bakır İşletmelerini ziyaret ederek Genel Müdür Murat Güreşçi, Halkla İlişkiler Müdürü Osman Zeki Yazıcı ve Halkla İlişkiler Şefi Cemil Yarıkan ile çalışmaları hakkında bilgiler aldı.

Ziyarette Çayeli Bakır İşletmeleri Genel Müdürü Murat Güreşçi, Çayeli Bakır İşletmelerinde çeşitli birimlerde çalışanların büyük bölümünün Rizeli olduğunu dile getirerek, “Bünyemizde yetişen bir çok Rizeli hemşerimizin hem Türkiye hem de bir çok ülkede madencilik alanında önemli görevlerde hizmet vermeye devam ediyorlar. Bizde madencilik alanında yaptığımız eğitimlerle yeni madenciler yetiştiriyoruz” dedi. 


“2 YIL İÇERİSİNDE YER ALTINDA 10 BİN METRE SONDAJ YAPTIK”
Güreşçi, 2022 yılında yaklaşık 640 bin ton maden çıkartmayı hedeflediklerini belirterek "Geçen yıl 800 bin ton maden çıkarttık. Rezervimiz bu yıl 640 bin tona kadar düşeceğini tahmin ediyoruz. Bir sonraki sene ise bu miktar 500 bine kadar düşecek. Belki bu sayı artırılabilir. Randımanımızda bir düşüş yok. Yani cevheri yeraltından çıkarabilirsek içindeki metali alma oranımız herhangi bir sorun yok fakat rezervimiz oldukça azaldı. Son 2 yıl içerisinde yer altında 10 bin metre sondaj yaptık. Bu sondajlarla birlikte maden ömrünü 6 ay uzattık. 6 ay uzun bir süre değil amacımız bu süreyi daha da uzatmak. Bu anlamda çalışmalarımız arayışlarımız devam ediyor. 30 milyon tonluk bir rezervimiz vardı. Bunun 28 milyonunu bitirdik diyebilirim. 28 milyon tonunu erittik. Yaklaşık 2 milyon ton rezervimiz kaldı" dedi. 

 

“YER ALTINDAN ALDIĞIMIZI YER ALTINA GERİ GÖNDERİYORUZ”
Bugüne kadar yer altında açtıkları tünellerin hepsini madeni çıkardıktan sonra doldurduklarını belirten Güreşçi, "Yer altından çıkardığımız malzeme kadar, yer altına malzeme gönderiyoruz. Cevherin içerisinde bakır olan malzemeyi ve çinko olan malzemeyi alıyoruz. Bir de bunun dışında ekonomik olmayan cevher pirit var. Bu malzemeyi su ve çimento ile karıştırıp bir yoğurt kıvamına getiriyoruz. Sonrasında pompalarla ve boru hatlarıyla yer altına basıyoruz. Yer altında da içerisinde çimento olduğu için donuyor. Donduktan sonra bunun üzerine çıkabiliyoruz. Bu da madenin emniyette kalmasını sağlıyor. Bir nevi yer altından aldığımızı yer altına geri gönderiyoruz. Zaten bunu yapmazsak üretim yapmamızın da imkanı yok" şeklinde konuştu.

Ziyaret ardından Rize Takip Gazetesi olarak Genel Müdür Murat Güreşçi'ye Rize'nin doğasını yansıtan özel bir tablo hediye ettik.

 

Haber :

Yorum Yap

RTEÜ'de 'Uluslararası Öğrenci Mini Futbol Turnuvası' başladı

RTEÜ'de 'Uluslararası Öğrenci Mini Futbol Turnuvası' başladı

  • 0
  • 0
Ortapazar Çay Fabrikası ÇAYKUR işçi alımı kura sonuçları

Ortapazar Çay Fabrikası ÇAYKUR işçi alımı kura sonuçları

  • 0
  • 0

Hopa, hangi tarihte Rize'den ayrılarak Artvin'e bağlanmıştır?