Bayrak: Rize'de, Mantar Yetiştiriciliği Uzun Vadeli Tarım Politikamız Olacak

Bayrak: Rize'de, Mantar Yetiştiriciliği Uzun Vadeli Tarım Politikamız Olacak

  • 0
  • 0

Memleket Partisi Rize İl Başkanı Muhittin Bayrak, dünyada mantar yetiştiriciliği için en uygun iklim ve en az maliyetle yapılacak yerin Rize olduğunu belirterek, Rize'de mantar yetiştiriciliğinin uzun vadeli tarım politikası haline getireceklerini ifade etti.

Memleket Partisi Rize İl Başkanı Muhittin Bayrak, yaptığı yazılı açıklamada hazırladıkları mantar yetiştiriciliği projesinden örnekler vererek, açıklamalarda bulundu.

Mantar üreticileri ağırlıklı olarak 1163 sayılı Kanun’a istinaden kurulan kooperatifler altında faaliyet gösterdiğini ifade eden Bayrak, "Bursa, Samsun, Konya, Kayseri, Antalya, Aydın, Ankara, İzmir’de ise üretim ve pazarlama kooperatifleri bulunuyor. Mantarın her zaman sofralarımızda ayrıcalıklı bir yeri olmuştur. Geleneksel mutfak kültürü nedeniyle dünyada en fazla mantar tüketen Çin, aynı zamanda üretimde açık ara liderdir. İkinci sırayı son 10 yılda üretimde yaptığı büyük atakla 10 kat ilerleme sağlayan İtalya almaktadır. Bu ülkeler, mantar üretiminde yüksek seviyede mekanizasyon ve otomasyona sahip, ileri teknolojiler kullanan gelişmiş ülkelerdir. Peki, niçin özellikle gelişmiş ülkelerde mantar yetiştiriciliğine bu kadar önem verilmektedir. Önemli nedenlerden biri, gelişmiş ülkelerin uzun vadeli tarım politikalarının altında yatmaktadır. Küresel ısınma, çevre kirliliği, bilinçsiz kullanım nedeniyle verimli tarım alanlarında meydana gelen azalmaya karşı alternatif üretim yöntemleri aranmaktadır. Bu açıdan mantar yetiştiriciliği, verimli tarım arazisi gerektirmemesi, üstelik çevresel atıkları kullanarak yiyecek, yem ve gübreye dönüştürebilmesi nedeniyle öne çıkmaktadır. Yani hızla artan nüfusu beslenmek için kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan önemli çevre dostu bir üründür" dedi.

"Üreticinin Mutlak Suretle Örgütlenmesine İhtiyaç Vardır"
Bayrak, Türkiye'de mantar üretiminde en temel problemin maliyeti olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Öncelikle yetiştirme ortamı olan kompost büyük fiyatlarla dışarıdan temin edilmekte, hastalık ve zararlılarla mücadele konusunda yeterli bilgiye ulaşılamadığı için doğru ilaçlar kullanılamamaktadır. Bir de enerji maliyetleri hesaba eklenince durum iyice zorlaşmaktadır. Ama daha da önemlisi yıl boyunca sürekli üretim yapılmasına imkan verecek yani üretimi 10 kat arttırabilecek iklimlendirme veya otomasyon sistemleri kullanımı yaygın değildir. Bunlara sahip büyük ölçekli entegre işletme sayısı yetersizdir. Bu durum hem verimi, hem de ürün kalitesini doğrudan olumsuz etkilemektedir. Aslında esas problem, ülkemizde mantar üretiminin büyük bir çoğunluğunun, küçük aile tipi işletmeler tarafından yapılmasıdır. Çünkü yetersiz finansmana sahip bu küçük işletmelerin hiçbiri, yukarıda sıralanan sorunları tek başlarına çözebilecek güce sahip değildir. Türkiye’de mantar sektöründeki büyümenin devam etmesi ve sektörün sorunlarının çözümü için üreticinin mutlak suretle örgütlenmesine ihtiyaç vardır. Bu nedenle öncelikle gönüllü üretici vatandaşlarımızı örgütleyip, Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde kurslara tabii tutacak, yeterli eğitimleri ücretsiz olarak vererek sertifika belgesi alacaktır."

"Devlete Ait Toprakları Üreticiye Karşılıksız Vereceğiz"
Parti olarak hazineye ait arazileri üretim yapmak isteyen belgeli üreticilere, 5 yıl üretmek koşuluyla karşılıksız olarak vereceklerini söyleyen Bayrak, "Devlete ait toprakları üreticiye karşılıksız vereceğiz ve il, ilçe tarım kooperatif desteklerini artırarak, üreticinin yanında olacağız. Dünyada mantar yetiştiriciliği için en uygun iklim ve en az maliyetle yapılacak yer Rize’dir. Rize’de mantar uzun vadeli tarım politikamız olacaktır." ifadelerini kullandı.

"Kompost Gübre Yapımı İçin Çay Çöpünü Kullanacağız"
Bu çerçevede kuracakları tesisle kompost gübre hazırlayıp, üreticiye maliyet fiyatına vereceklerini belirten Bayrak, "Kompost, yenebilir bir takım atıkların, ağaç, dal, yaprak parçalarının çürütülmesi, öğütülmesi sonucu elde edilen doğal gübreye deniyor. Çürütmenin genelde olumsuz bir anlamı vardır ama konu kompost olunca çürütmek yeniden yaşatmak demek. Biz kompost gübre yapımı için çay çöpünü kullanacağız ve en etkin gübre kalitesini yakalayacağız." diye konuştu.

"Üretilen Mantarların Dünya Pazarına Girmesi, Marka Olması Bizim Garantimizde Olacak"
Bayrak, Rize'de kısmen yetiştiriciliği yapılan mantarı, destekler vererek dünya markası haline getirmek istediklerini aktararak şu ifadeleri kullandı:

"Daha önce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yaptığı çalışmada Muradiye Belediyesi bünyesinde kayın mantarı üretti. Aynı zamanda Ardeşen ilçemizde ağaç kütüğünde kayın mantarı üretiliyor fakat yeterli bir şekilde sahip çıkılmadığı, sahiplendiği için ve destek miktarlarının çok az olması nedeniyle üretim artmamıştır. Üretilen mantarların dünya pazarına girmesi, marka olması bizim garantimizde olacak. Çiftçimizin ürettiği mantarları isterlerse devlet tarafından satın alınacak ve pazarlaması devlet eliyle yapılacaktır."

"Zengin Toprakların, Fakir Çocukları Olmayı Reddediyoruz"
Türkiye'nin sadece akıllı tarım politikalarıyla kalkınabileceği, kalkınmanın üretimden geçtiğini ifade eden Bayrak, "Eğer üretmiyorsak, pahalı yemeye mahkumuz. Zengin toprakların, fakir çocukları olmayı reddediyoruz. Dışa bağımlı kalmamamız için üretmeliyiz. Memleket Partisi,  tarıma çok önem veriyor ve ekonominin kalkınması vatandaşların biraz nefes alması için tarımın ayağa kalkması gerektiğini düşünüyoruz. Üretmeye mecbur olduğumuzun gayet farkındayız, bu nedenle iktidar olduğumuzda ekilmeyen bir karış toprak kalmaması için devlet imkanlarını sonuna kadar kullanacağız. Çiftçi bizim baş tacımız olacaktır" diyerek açıklamasını tamamladı.

Haber :

Yorum Yap

HÜRJET'in ikinci prototipi yeni boyasıyla gökyüzüne havalandı

HÜRJET'in ikinci prototipi yeni boyasıyla gökyüzüne havalandı

  • 0
  • 0
Samsun'da 1 kişinin silahla yaralandığı kavgayla ilgili 3 zanlı adliyede

Samsun'da 1 kişinin silahla yaralandığı kavgayla ilgili 3 zanlı adliyede

  • 0
  • 0

Rize'de görülen en yüksek sıcaklık kaç derece olmuştur?