Bakkallardan 'Perakende Yasası' İçin Çağrı

Bakkallardan 'Perakende Yasası' İçin Çağrı

  • 0
  • 0

Rize Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Galip Koç, esnafın perakende yasasının TBMM’den çıkarılması yönünde beklenti içerisinde olduğunu belirtti.

Koç, yaptığı yazılı açıklamada, gıda ürünlerinin ambalajları üzerine 'tavsiye edilen perakende satış fiyatı' yazılmadan gıda fiyatlarındaki artışın engellenemeyeceğini vurguladı.

Koç, "Ulusal zincir mağazalar oturdukları yerden elindeki bilgisayarın tek bir tuşuna dokunarak ülke geneli ürünlerin fiyatlarını artırmaktadır. Çünkü onların bu sistemine uygun kanunlarımız mevcut. Serbest piyasa ekonomi sistemi. İhracatta kotalı satış olmazsa gıda fiyatlarındaki artış engellenemez. Hem ihracat rekoru kırıp hem de enflasyonla mücadele etmek mümkün olmuyor malesef." dedi.

Akaryakıt enerji maliyetlerinde herhangi bir indirim olmadıkça, gıda fiyatlarındaki artışın devam edeceğini vurgulayan Koç, "Devletimiz KDV indirimi ile yeter ki gıda ürünleri artışı son bulsun diye haklarından feragat etti. Ne oldu? Değişen hiçbir şey olmadı. Üreticiler bu KDV indirimi olmasına rağmen ürün gramaj düşüklüğüne giderek yüzde 20 fiyat artışı ile kâr oranini yüzde 50'ye çıkarttı. Peki devletimizin denetim mekanizmalari neredeydi? İmalatçılar eğer ürünlerin üzerlerine tavsiye edilen satış fiyatını yazarsa ürüne zam gelse dahi eski fiyattan ürün satışı gerçekleşecek. Aradaki stokçu ve karaborsacılar ortadan kalkacak ama 3 yıldır her defasında bu konuyu yetkililerimiz ile ne kadar görüşmüş olsakta sonuç olumsuz." diye konuştu.

Koç, bir an önce 'Perakende Yasası'nın Meclis'ten geçmesi gerektiğini ifade ederek, "Bütün dünyadaki enerji sorunu maalesef ülkemizde de hissedilir boyutlardan daha yukarıya etki etmiştir. Elektrik faturalarınızdan feryad edercesine maliyetlerimize direkt etki etmesi esnafımızı zor duruma düşürmüştür. Bir an önce esnafımızı koruyacak olan kanun düzenleme ve genelgeler ile harekete geçilmesi elzemdir. Aksi halde hem sermayesi eriyen hem de girdi maliyetleri artan esnafımız ekmek tezgahını kapatmaktan başka herhangi bir çaresi kalmayacak." dedi.

Haber :

Yorum Yap

Rize-Trabzon otobüs seferlerinde güncelleme

Rize-Trabzon otobüs seferlerinde güncelleme

  • 0
  • 0
Hızır Hop vefatının 3. yılında kabri başında anıldı

Hızır Hop vefatının 3. yılında kabri başında anıldı

  • 0
  • 0

Atatürk, hangi tarihte Rize'yi ziyaret etmiştir?