Ayder balı’nın tanıtımı ve satışı için müze kuruldu

  • 0
  • 0

Rize’nin dünyaca ünlü turizm merkezi Ayder Yaylası’nda üretilen ‘Ayder Balı’nın tanıtımı için satış yeri ve müze kuruldu.

Ayder Balı Kooperatifi Başkanı Recep Yaşar, yaylanın girişine bal satış yeri ve müze kurdukları belirterek, “Yayla girişindeki bu müze ve satış reyonu satışlarımızı artırdı. Gelenler balın nasıl üretildiğini neler yapıldığını görebiliyorlar. Tabelalarımıza yazdığımız Arapça yazılarda satışımızda etkili oldu. Şu anda Doğu Karadeniz’de eşi benzeri olmayan bir bal müzesi yaptık. Müzeyi yapma amacımız; Ayder’e ilk kez gelen buraları bilmeyen turistlere, Ayder’in en kıymetli şifa kaynağı olan balından en doğru şekilde faydalanmaları ve güvenli bir satış noktası oluşturmak için yapılmış bir çalışma.” dedi.

Müzede hem satış hem de balın hikayesinin anlatılacağını ifade eden Yaşar, “Fakat burada çözmeyi hedeflediğimiz en büyük sorunlarımızdan biri Ayder balının sahtesinin çok satılması. Bizde vatandaşlarımızın bu balın sahtesinden korunmak için Ayder’in girişinde böyle bir müze ile karşılaşıp buradan satın almalarını planlıyoruz. Gelenler bu müzede yöremizde ‘zıbın’ adı verdiğimiz arıcılık tulumları, eskiden bal tulumlarını taşımak için kullanılan bal sepetlerimiz ve balın hikâyesini anlatabileceğimiz birçok materyaller bulunuyor.” Diye konuştu.

Yaşar, sahte bal konusunda vatandaşları uyararak, şunları söyledi:

“Artvin’de bal üreten Sınırlı Sorumlu Rize Ayder Kaplıca ve Aşağı Şimşirli Tarımsal Kalkınma Kooperatifimiz var eğer aldığınız balda kooperatifimizin ismi yok ise o bal bizim için güvenli değildir. Çünkü buradaki balcıların yüzde 99’u bizim kooperatifimizin üyesidir. Biz onlardan balı alıyoruz üretim sırasında bütün denetlemelerini yapıyoruz, tahlil ediyoruz. Hacettepe Üniversitesi’nin vermiş olduğu kriterleri taşıyorsan Ayder balını satışa sunuyoruz, eğer taşımıyor ise balcıya geri iade ediyoruz. Bizim buradaki amacımız; Ayder balını kalitesini ve değerini korumaktır. Şifa amaçlı alan insanlara bu faydalı balı en uygun ve sağlıklı şekilde ulaştırmak istiyoruz.”

Yaşar, ayrıca Ayder balını üretimini arttırmak için bir proje üzerine çalıştıklarını belirtti. Yaşar, “Eski meşe ağaçlarımıza ve bal ormanlarımıza ulaşmak için bir bal yolu yapmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Haber :

Yorum Yap

Rize Şehir Hastanesi'ndeki çalışmalar görüşüldü

Rize Şehir Hastanesi'ndeki çalışmalar görüşüldü

  • 0
  • 0
PKK/KCK'nın sözde sorumlusu tutuklandı

PKK/KCK'nın sözde sorumlusu tutuklandı

  • 0
  • 0

Rize'de yaptığı sıra dışı güç gösterileri ile tanınan, 2023'te hayatını kaybeden 'Demir Adam' lakaplı karateci?