Dr. Ali Mert Beşenek, aşırı şekerli ve katkı maddeli besinlerin çocuklarda dolaylı yollarla psikolojik problemlere yol açabileceğini belirtti.
Rize İl Sağlık Müdürlüğü ve Rize Takip iş birliği ile düzenlenen, gazeteci Aytekin Kalender'in moderatörlüğünü yaptığı çevrimiçi söyleşide, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Çocuk, Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Mert Beşenek, otizmli çocuklarda beslenme, hiperaktivite ve takıntılar konusunda açıklamalarda bulundu.
Yapılan araştırmalarda, otizm tanılı çocuklarda uygulanan hiçbir diyet değişikliğinin veya takviye besin öğelerinin otistik bulgulara faydalı olmadığının ortaya konulduğunu belirten Beşenek, "Otizm dışında farklı bir fiziksel ya da metabolik hastalığı olan, örneğin çölyak gibi hastalıklarla ilgili hastalığa bağlı olarak bazı besinler psikolojik sorunları arttırabilir. Bunun tam olarak ortaya konması için öncelikle altta yatan hastalığın tanısının konması ve diyet içeriğinin buna göre değiştirilmesi gerekir. Takıntıları dolaylı olarak etkileyebilecek diğer bir durum ise aşırı şekerli ve katkı maddeli besinlerdir. Bu besinle çocuklarda hiperaktiviteyi ve enerji düzeyini arttırarak dolaylı psikolojik problemlere yol açabilir." dedi.
"Otistik Bulgular Bulaşıcı Değildir"
Beşenek, otizmin genetik üzerindeki etkileri hakkında, "Otizm genetik riski çok yüksek olan bir hastalıktır ancak bir kardeşte otizm olması diğerlerinde de mutlaka otizm olacağını göstermez, otistik bulgular bulaşıcı da değildir. Çocuğun ruhsal ve fiziksel gelişimi, otistik hareketler ve konuşmalara şahit olmaktan etkilenmez." ifadelerini kullandı.
"Ne Olursa Olsun Geri Adım Atmamak Önemlidir"
Otizmli çocuklarda takıntılar ve tekrarlayıcı davranışların çok yaygın olarak görüldüğünü ve bu hastalığın temel özelliklerinden olduğunu ifade eden Beşenek, "Bu davranışları kesebilmek genelde çok zordur ve çocukta yoğun tepkilere neden olmaktadır. Çocuğun tepkileriyle baş edemeyen aileler, bu tepkiler ile karşılaşmamak için çocuğun isteklerine boyun eğiyorsa; olumsuz tepkiler pekişir. Bu açından daha sabit durabilmek, kararlı olmak, çocuğun verebileceği olumsuz tepkilerle nasıl baş edebileceklerini önceden planlamak, ne olursa olsun geri adım atmamak önemlidir. Ayrıca özel eğitim kurumlarından destek almak ve eğer gerekli görülürse çocuğun verdiği olumsuz tepkilerin şiddetini azaltmak için bir psikiyatrik tedavi almak faydalı olabilir." diye konuştu.
Haber :