ÇAY İşletmeleri (ÇAYKUR) Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim ,“Kuruçay satışımızda hedefimiz olan 160 bin tonu geçeceğiz.
Tarihinin en yüksek çay satışı olacak” dedi. ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim çay çöpü diye isimlendirilen çay atıklarının çok yünlü olarak değerlendirildiğini belirterek, “Önceleri çöp dediğimiz, çay lifi atıkları değerlendirilmez atılırdı. Biz bunları atıl bir şekilde bırakmıyor, lifleri değerlendiriyoruz. Didi soğuk çayın ham maddesi olan ekstraktı buradan elde ediyoruz.
Rize Belediyesi ile yapmış olduğumuz anlaşma ile mangal kömürü elde edilmesinde kullanılıyor. Bizim ekstrat ünitemizde yakıt olarak kullanılması için pelet makinesi kurarak, pelet yapıp satıyoruz. Çürümüş çöpleri toprağın kalitesini artırmak için birçok yere kamyon kamyon satıyoruz.
Yani çay çöpünden de kar elde etmeye çalışıyoruz. Kafein tozundan otomotiv sektöründe suni deri elde edimi ile ilgili bir çalışma var. Çay tohumundan yağ çalışmamız var. Kozmetik sanayinde çok değerli bir ürün olduğu için görüşmelerimiz devam ediyor.
Çay atıklarından elde edilen karışımla dış cephe mantolaması yapılabilmesi için çalışma yürütülüyor” dedi. Genel Müdür Yusuf Ziya Alim, “Bizim çayımızın doğallığı tüm dünyada biliniyor. Dünyada 110 ülkeye ihracat yapabiliyoruz. Son olarak Moğolistan'la bir anlaşma yaptık. Açmış olduğumuz mağazalarda çayımızın her çeşidi tanıtılarak daha çok kitlelere ulaşıyoruz.
Ürettiğimiz detoks çayını da Libya'ya , savaş döneminde Ukrayna'ya sattık. Kuruçay satışımızda hedefimiz olan 160 bin tonu geçeceğiz. Tarihinin en yüksek çay satışı olacak” şeklinde konuştu.
Haber :