AFAD Son Durumu Açıkladı

AFAD Son Durumu Açıkladı

  • 0
  • 0

AFAD, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 3 bin 381 kişinin hayatını kaybettiğini, 20 bin 426 kişinin yaralandığını açıkladı.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde saat 4.17'de 7,7; Elbistan ilçesinde saat 13.24'te 7,6 büyüklüğünde deprem olurken, Gaziantep'te de büyüklükleri 6,4 ile 6,5 olan iki deprem meydana geldi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, deprem saat 4.17'de, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde gerçekleşti.
7,7 büyüklüğündeki deprem, 7 kilometre derinlikte oldu.

Gaziantep'te 6,4 ve 6,5 büyüklüğünde deprem
Öte yandan AFAD'ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre 04.26'da Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde 6,4 büyüklüğünde ve saat 04.36'da Gaziantep'in İslahiye ilçesinde 6,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
6,5 büyüklüğündeki deprem, 9,77 kilometre derinlikte oldu.

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde 7,6 büyüklüğünde yeni deprem

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi olan 7,6 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi.

AFAD'ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, deprem saat 13.24'te, Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde, 7 kilometre derinlikte gerçekleşti.

AFAD, Kahramanmaraş merkezli depremlerde  3 bin 381 kişinin hayatını kaybettiğini, 20 bin 426 kişinin yaralandığını açıkladı.

Depremlerde 5 bin 775 binanın yıkıldığı, henüz teyidi yapılmamış ancak 'yıkıldı ihbarı' gelen bina sayısının 11 bin 302 olduğunu bildirildi. Depremlerden etkilenen bölgelerde 24 bin 443 personelin görev yaptığı açıklandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise düzenlediği basın toplantısında, ayni yardımların ve arama kurtarma ekiplerinin bölgedeki havalimanlarına nakliyesine yönelik çalışmaların yoğun şekilde sürdürüldüğünü belirtti.

Fuat Oktay, barınma konusuyla ilgili çadır, yatak, yastık, çarşaf seti, battaniye, mutfak seti gibi ihtiyaçların da hızlı şekilde bölgeye sevk edildiğini aktardı.

Depremin ardından eğitime bir hafta ara verildiğini hatırlatan Oktay, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumların barınma merkezi olarak kullanılacağını; üniversiteler dahil edildiğinde 284 bin 519 kişinin bu kapsamda yurtlar, pansiyonlar ve öğretmenevlerine yerleştirildiğini bildirdi. Oktay, Gençlik ve Spor Bakanlığı Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı yurtlar, spor salonları ve gençlik merkezlerinde de 52 bin 354 kişinin bulunduğunu ifade ederek, "Toplam 338 bin vatandaşımız yurtlara, üniversitelere ve Milli Eğitim'e halihazırda yerleştirilmiş durumda." bilgisini verdi.

Türk Kızılay başkanlığındaki beslenme grubu ile AFAD başkanlıklarının tüm illerde ve ilçelerde beslenme faaliyetleri yürüttüğünü aktaran Oktay, Milli Eğitim Bakanlığının da yurtlarda barınanların beslenme ihtiyacını karşıladığını anlattı.

Elektriğin ısınma ve benzeri konuların yanında haberleşmeyi de doğrudan etkilediğini dile getiren Oktay, sadece 6 trafo merkezinin hizmet veremez durumda olduğunu, bunların 2'sinin yarın fiilen hizmer vermeye başlayacağını, 4'ünde çok ağır hasar olduğu için mobil trafoların yola çıkarıldığını, çarşamba, perşembe ve cumaya kadar buralarda tamamen elektrik verilir hale gelmesini istediklerini söyledi.

Hatay'da İskenderun ve Kırıkhan'a elektrik verilmeye başlandığını, Reyhanlı'ya yarın elektrik verileceğini söyleyen Oktay, Gaziantep'te Islahiye ve Nurdağı haricindeki ilçelere elektrik enerjisi verildiğini bildirdi.

Malatya'da risk unsuru bulunduğunu ve risk olmadığına dair onay beklendiğini aktaran Oktay, "O onay alındı. Dolayısıyla Doğanşehir, Yazıhan, Yeşilyurt, Battalgazi ve Akçadağ'da da elektrik verilmeye başlanıyor." dedi.

Oktay, Osmaniye'de de dağıtım şirketinin kontrolünde risksiz olduğuna karar verilmesiyle birlikte elektrik verilmeye başlanacağını, Kahramanmaraş merkezde, Adıyaman Kahta, Samsat, Sincik, Gerger ve Besni'de elektrik verilmeye başlandığını, Çelikhan, Tut ve Gölbaşı'na yarın elektrik verileceğini bildirdi.

"Çarşamba itibarıyla doğal gazı verecek hale geleceğiz"
Oktay, Gaziantep Hatay ve Kahramanmaraş'ta doğal gaz ana iletim hatlarında 3 noktada kırılmalar, kopmalar olduğunu hatırlatarak, şu bilgileri paylaştı:

"İlave hasar tespit çalışmalarında bu 6'ya çıkmış durumda. Boruların tamiriyle bakımıyla alakalı çalışmalar başladı. Çarşamba itibarıyla bakımını yapmış olarak tekrar doğal gazı verecek hale geleceğiz. Doğal gaz kesildiğinde 'Tamam veriyorum deme şansınız.' yok. BOTAŞ işini bitirdikten sonra kontrol ederek binalara vermek zorundasınız ki ikinci bir afeti yaşamayalım, herhangi bir yangın ya da patlama olmasın. Onunla ilgili de her tedbir alınmış, koordinasyon yapılmış durumda."

Jeneratör yakıtı ve akaryakıt konusuna da değinen Oktay, jeneratörün ulaştırma ve haberleşme konusunda da önem taşıdığını vurguladı. Hem akaryakıt hem jeneratör yakıtı taşıyan ilave tankerlerin yolda olduğunu bildiren Oktay, tankerlerin sabah bölgeye ulaşacağını söyledi.

"10 bin 718 baz istasyonunun çalışır durumda"
Oktay, haberleşmede baz istasyonlarıyla alakalı sıkıntılar yaşandığına işaret ederek bunun da elektrik kesintisinden kaynaklandığını, elektriği henüz gelmeyen yerlerdeki baz istasyonlarına jeneratör gönderdiklerini söyledi. Oktay, 10 bin 718 baz istasyonunun çalışır durumda olduğunu bildirdi.

Bölgedeki hava şartlarının ulaştırmada sıkıntılara neden olduğuna, bölgenin dışındaki yollarda da aşırı tipi nedeniyle yaşanan kapanmaların çalışmaları zorlaştırdığına dikkati çeken Oktay, karla mücadele ekiplerinin yardım tırlarına ve araçlarına eşlik ederek bu bölgelerden geçmelerini sağladığını anlattı.

Birçok ülkeden arama kurtarma ekiplerinin ve medikal malzemelerin geldiğini, ilgili yerlere sevkinin sağlandığını dile getiren Oktay, bölgeye ayrıca tüp gaz, soba ve benzeri ısınma araçları gönderdiklerini bildirdi.

Oktay, "Herhangi bir yakını enkaz altında kalmamış veya orada herhangi bir işi olmayan, bir an önce ayrılmasında fayda olan vatandaşlara gerek kendi araçlarıyla ayrıldıklarında veya biz de yarından itibaren tahliye operasyonunu yürüteceğimizi ifade etmiştik. Hangi illerimizin, hangi afet olmayan illerde misafir edileceğine dair gerekli çalışma yapıldı. İlgili valilikler bununla ilgili talimatlandırıldı." diye konuştu.

Hatay, İskenderun, Gölbaşı, Adıyaman, Türkoğlu, Kahramanmaraş'taki hastanelerde yapısal hasarın olduğunu, diğer hastanelerin ise sağlık hizmeti vermeyi sürdürdüğünü dile getiren Oktay, şu ifadeleri kullandı:

"Özellikle paylaşmak istediğim konu, sosyal medyada veya farklı kanallardan olsun bilgi kirliliğine sebebiyet verecek şekilde, AFAD'ın dışında, bölgedeki bakanlarımızın dışında, valilerimizin dışında gelen hiçbir veriye itibar edilmemesi. Buradan zaten düzenli olarak sizi bilgilendirmeye devam edeceğiz."

Oktay, devletin elinden gelen tüm imkanlarıyla çalıştığını vurgulayarak şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanı'mız, buraya gelmeden önce aradılar, kendisine son durumu arz ettik. Sürekli bilgilendiriyoruz. Kendisi de zaten Külliye'de, orada da bizim acil durum merkezimiz var, bizdeki bilgilerin tamamı canlı olarak oraya da akar. Cumhurbaşkanı'mız olayın tamamen başındadır. Bakanlarımız yereldeki koordinasyonun ve çalışmaların başındadırlar. Valilerimiz çalışmalarının başındadırlar. Sabırla devletimize, milletimize ve birbirimize güvenerek bu sıkıntının da üstesinden hep birlikte geleceğiz."

Emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara teşekkürlerini ileten Oktay, "Bu tür durumlarda bizim milletimizin bir özelliği vardır. Bir oluruz, beraber oluruz, dayanışma içerisinde oluruz. Bu tür sıkıntılı durumların üstesinden gelmeyi çok çok iyi biliriz. İnşallah bunun da üstesinden hep birlikte geleceğiz." dedi.

Oktay, deprem bölgesindeki barajların tamamının kontrolden geçirildiğini, Malatya Sultansuyu Barajı haricinde herhangi bir soruna rastlanmadığını belirterek şunları kaydetti:

"Burada da enine ve boyuna bazı çatlaklar, açılma olduğu için tedbir amaçlı kademeli su tahliyesine başlayacağız. Vatandaşlarımız buna şahit olurlarsa bu sadece o suyun risk oluşturmasın diye boşaltılmasından ibarettir."

AFAD Başkanı Sezer: 2 bin 921 vatandaşımız hayatını kaybetmiş durumda 
İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanı (AFAD) Yunus Sezer, Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli, 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde 2 bin 921 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Sezer, AFAD Acil Durum Yönetim Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

"Maalesef hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısında da artışlar var. 2 bin 921 vatandaşımız hayatını kaybetmiş durumda, 15 bin 834 yaralımız söz konusu." bilgisini veren Sezer, 65 ülkeden yardım ve destek talebi olduğunu, söz konusu ülkelerin ekipleri gelince afet bölgesine nakledileceğini belirtti.

Sezer, arama kurtarma çalışmalarına ilişkin şunları söyledi:

"243 artçı deprem meydana geldi. Bölgede bakanlarımızın koordinasyonunda 30 valimiz ve 47 kaymakamımız her il ve ilçede görev yapmaktadır. 16 bin 400 personelimiz ile yabancı ülkelerden gelen personellerle beraber şu anda afet bölgelerinde yoğun bir çalışma var. Diğer taraftan da kış şartlarından dolayı çadır hem de barınma ihtiyaçları için diğer barınma malzemelerini de bir şekilde sağlayarak afet bölgesine gönderiyoruz. Şu ana kadar 65 bin kadar çadır ve çadır içi malzeme afet bölgesine gönderilmiş durumda."

Hava yoluyla da afet bölgelerine nakillerin devam ettiğini dile getiren Sezer, "Havanın müsaade ettiği ölçüde hava koridorunu daha aktif bir şekilde kullanarak, tüm arama kurtarma personellerimizi de oraya göndermeyi düşünüyoruz. 300 binin üzerinde battaniye ve diğer ısıtıcı türü malzemelerimiz gönderilmiş durumda." diye konuştu.

Barınma ihtiyacının karşılanması için vatandaşları yatakhanelerde misafir ettiklerini anlatan Sezer, şunları kaydetti:

"Şu an kadar Gençlik ve Spor Bakanlığımıza ve Milli Eğitim Bakanlığımıza ait yatakhanelerde vatandaşlarımız misafir edilmektedir. İkram araçları ve mobil mutfaklarımızla birlikte tüm sivil toplum kuruluşlarımız afet bölgesinde. Ülkemizin bütün imkanlarını afet bölgesine Adana'dan, Gaziantep'ten Malatya'ya kadar havaalanlarımız kullanılarak buradaki personel sayılarımızı takviye ettiğimizi ve sahada arama kurtarma faaliyetlerini devam ettirdiğimizi belirtmek istiyorum." 

Hava yoluyla da afet bölgelerine nakiller yapıldığını dile getiren Sezer, "Bölgede 15 bine yakın arama kurtarma personeli, yine aynı şekilde 5 bine yakın da araç ve iş makinesi görevlendirilmiş durumda." diye konuştu.

Haber :

Yorum Yap

Hipertansiyonun günlük hayattaki olumsuz etkileri birçok alanda görülebiliyor

Hipertansiyonun günlük hayattaki olumsuz etkileri birçok alanda görülebiliyor

  • 0
  • 0
Kütahya’da otobüs yolcusunun üzerinde uyuşturucu ele geçirildi

Kütahya’da otobüs yolcusunun üzerinde uyuşturucu ele geçirildi

  • 0
  • 0

Rizespor futbol tarihinde en fazla forma giyen futbolcu kimdir?