15. Petranboard Kış Şenliği ne zaman?

  • 1
  • 0

Rize´nin İkizdere İlçesi´ndeki Kaçkar Dağlarının eteğindeki Meşeköy Köyü´nde yörenin eski adıyla düzenlenen Petran Kayak Şenliği´nde, ´Lazboard´ veya ´Petranboard´ adı verilen tahtalarla yarış yapılıyor.

Kaçkar Dağları´nda helikopterli kayak sporu Heliski´nin başlamasıyla profesyonel kayakçılara özenen İkizdere İlçesi Meşeköy Köyü sakinleri de dedelerinin karda kaydığı tahtaları yeniden ortaya çıkardı. Snowboard sporundan esinlenerek ´Petranboard´ adını verdikleri tahtalarla 7´den 77´ye kayak yapan köylüler her yıl düzenledikleri şenlikle kayak gösterileri yapıyor.

Şenlik kapsamında yarışlar düzenleniyor. Çekişmeli yarışlarda aynı anda 250 metrelik uzunluktaki dik yamaçtan Petranboardla çıkış yapan kayakçıların kimileri çarpışıyor, kimileri ise takla atıyor. Snowboardın anavatanı olarak kabul edilen Meşeköy Köyünde yıllardır bu kayak yapılıyor. Şenlik yöresel müzik aleti tulum eşliğinde oynanan horonlarla sona eriyor.

Kolorado ve Rize’yi iki avcumuza aldığımızda, ikisini hangi paydada buluşturabiliriz ki diye sorgular insan. Yanıtını bulmak gecikebilir, yazının devamını getirmezseniz tabii. Snowboard konusunda listeleri ele geçiren Kolorado’nun yansımasını Rize’ye uyarlarsak, Petranboard harika bir destekleyici olur bize. Rize’nin İkizdere ilçesinde yer alan Petran Yaylası’nda yerli halkın var ettiği bir etkinliktir Petranboard Kayak Şenliği. İsimleri tamamen özgün olan ‘petranboard’ adını verdikleri tahtalarla kayak yapılıyor. Halk; eskiden beri kullandıkları, zamanında bir ihtiyaç olan bu tahtalara büyük küçük, yaşlı genç demeden biniyor ve şenliğin tadını doyasıya çıkarıyor. 

Şenliğe katılım tamamen ücretsiz ve başvurusuz olmakla birlikte, isteyen her vatandaşın sabahın erken saatlerinde özel araçlarıyla yahut köye bağlı toplu taşımayla gidebileceği, ulaşımı rahat olan bir organizasyondur. Petranboard Kayak Şenliği geçmişten bugüne adımlarken bir programa otutturulmuştur. Şenlik; belirlenen saatteki açılış konuşmalarıyla başlar, yöresel sanatçıların sahne alarak renk cümbüşüyle harmanlanan eğlenceli konserlerinden sonra en heyecanlı kısma gelinir. Yarışmacılar petranboardları adeta bir yol arkadaşıymışçasına sahiplenir ve işte, yarış başlar. Çoluk çocuk, yetmişindeki amca, torunlarıyla gelmiş teyze ve gençliğin tadını çıkarmak üzere şenliğe katılan bütün bu insanlar, tatlı rekabetin sonunda adrenalinle dolmuş vakitlerini zirvede sona erdirirler. Kazananlar ödül töreniyle birlikte mükafatlandırılır. Yine de hiçbir ödül tüm günü Petran’nın kışa inat sımsıcacık ortamında tattığınız coşkuyla kıyaslanamaz. Ve şenlik tulum eşliğinde oynanan horon ile sonlandırılır.

Etkinliğin doğuşu 2007’yi gösteriyor ve işte o zamandan bu zamana her kış düzenleniyor. Bu yıl on dördüncüsü 05.02.2023 tarihinde gerçekleşti. Petranboard Kayak Şenliği, yerli ve yabancı katılımcılarla gittikçe adını daha çok duyuruyor. 15. Petranboard Şenliğinin 2024 yılında ise yine Ocak sonu Şubat başı gibi yapılması planlanıyor.

Haber : Zeynep Kopuz

Yorum Yap

Bolu DağıTüneli'ne heyelanlara karşı güçlendirme

Bolu DağıTüneli'ne heyelanlara karşı güçlendirme

  • 0
  • 0
Rize'de iki otomobilin çarpıştığı kazada 4 kişi yaralandı

Rize'de iki otomobilin çarpıştığı kazada 4 kişi yaralandı

  • 2
  • 0

1942 yılında Rize'de ölçülen en yüksek kar kalınlığı kaç cm'dir?