'Korkumuz ön görülemeyen taşkınların olacağı yönünde'

'Korkumuz ön görülemeyen taşkınların olacağı yönünde'

  • 0
  • 0

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi (UYGAR) üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Hakan Ersoy, “Korkumuz bahar ve baharı yaza bağlayan aylarda aşırı ve lokal yağışların ön görülemeyen taşkınların olacağı yönünde” dedi.

Doğu Karadeniz’de küresel ısınma kaynaklı yağış rejimindeki değişkenlik, toprak hareketlerine yol açıyor, ani ve lokal yağışlar da sel ve heyelan tehlikesini beraberinde getiriyor.

Uzmanlar, baharın ardından mayıs ve haziranda şiddetli yağışlar bekliyor.

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Hakan Ersoy, “Son dönemlerde düzensiz hava koşulları dikkatimizi çekiyor. İklim değişikliğinin en büyük etkileri de öngörülemeyen düzensiz hava koşulları. Dünya üzerindeki su ne bir damla artar ne de bir damla azalır. Dolayısıyla en büyük korkumuz kuraklığın peşine özellikle bahar aylarından sonra mayıs ve haziranda ve sonrasında şiddetli yağışları bekliyoruz. Bu anlamda ilgililerin de özellikle önlem alması gerekiyor. Son haftalarda meydana gelen yağışlar bizi aldatmasın. Yağışlar başladı, toprak suya doydu falan bunlar yanlış. Toprağın suya doyması birkaç haftalık bir olay değil. Geçmişte yaşadığımız mevsimleri yaşamaya devam edersek ancak o zaman toprak suya doyar. Korkumuz bahar ve baharı yaza bağlayan aylarda aşırı ve lokal yağışların ön görülemeyen taşkınların olacağı yönünde” dedi.

Haber :

Yorum Yap

Çıkan yangında 2 katlı ev kullanılamaz hale geldi

Çıkan yangında 2 katlı ev kullanılamaz hale geldi

  • 0
  • 0
Ocaklı: Derepazarı Çay Fabrikasını nerede yapacaksınız?

Ocaklı: Derepazarı Çay Fabrikasını nerede yapacaksınız?

  • 0
  • 0

Cumhuriyet döneminde Çayeli'nin ilk ilçe adı neydi?