Yaşam alanını 1500- 3000 m. Yüksekliğindeki ormanlar, alpin çayırları ya da huş ağacı bulunan alanlar oluşturmaktadır.
Orta boylu bir av kuşu olan bu türün erkeği siyah renkli, uzun kuyrukludur. Kuyruğu ise aşağı doğru kıvrık ve ucu çatallıdır. Siyah tüyler mavi-yeşil yanardönerdir.
Dişisi ise sık ve paralel çizgilerle bezenmiştir. Sırtı kahverengi, göğsü gridir. Kuyruğu ise erkeğinkinden kısa ve küt uçludur.
Diğer tavuksular gibi tipik olarak, dişi bir yer kazımasına 10 yumurta koyar, civcivlere bakmak ve yuva yapmak için bütün sorumluluğu alır.
Denizden 2000 m yükseklikteki dağlarda, orman sınırlarının üzerinde yaşar.
Kafkas Dağlarında ve Türkiye'nin kuzeydoğusunda açık meyillerde alçak ormangülü veya diğer çalılıklarla kaplı alanlarda üreme gösterirler.
Huş tavuğu/dağ horozu Karadeniz bölgesinin endemik kuş türleri arasında yer alır. Türkiye’de sadece Rize'nin İkizdere ilçesi Sivrikaya köyü çevresinde görülür. Rize'de yılın bazı aylarında huş tavuğu/dağ horuzu kuş gözlemciliği yapılmaktadır.
Bu türün Rize'ye özgü olması, onu doğa ve kültürel bir miras konumuna getirmiştir. Bu zenginliği yerli ve yabancı turiste tanıtmak ve kültürü turizme kazandırmak amacı ile 2005 yılından beri Haziran ayında “İkizdere Huş Tavuğu Şenliği” yapılmaktadır.
Bu tarihlerde Sivrikaya Köyü’nün yamaçlarına yapılan tırmanışlarla huş tavuğu/dağ horozu gözlemek mümkündür.